Ami a valóság mögött van

A pénzügyi kultúra fejlesztése

A pénzügyi kultúra fejlesztése

Kölcsönkérjek, ne kérjek? Kockázatok, dilemmák!

2015. november 08. - mitkelltudnod

Egy kelet-afrikai közmondás úgy tartja, hogy: "A kölcsönkérés olyan, mint az esküvő, a kölcsön visszafizetése pedig, mint a gyász". Valljuk be, mély igazságtartalma van ennek a népi bölcsességnek, s bár sokan fontolóra vennék, mielőtt eladósítják magukat, családjukat, vállalkozásukat.

payday-loans.jpg

Aktuális kérdés a mai világban a kölcsönkérés témaköre, mikor szinte minden nap szembesülünk ilyen helyzetekkel, mindenki körül tucatjával vannak olyanok, akik a banki hitel terhei alatt roskadoznak, mások leasing cégeknek fizetik a vaskos havi részleteket, megint mások pedig barátoktól, ismerősöktől, ne adj Isten uzsorásoktól kértek kölcsön egy nehéz pillanatban, és kárhoztatják most magukat rossz döntéseik miatt. Találóan meg van fogalmazva a Példabeszédekben is, hogy: "A kölcsönkérő szolgája a kölcsönadónak". Az emberek jelentős hányada azonban nem veszi figyelembe az intést, és az első adandó alkalommal eladósítják magukat mondván, hogy nem volt más választásuk, ugyanis lakást kellett venniük, autót kellett vásárolni, váratlan magáncélú kiadások jelentek meg az életükben, stb. Ha felületesen vizsgáljuk ezen indokokat, akkor racionális érveknek tűnnek, azonban senki sem gondol a kockázatokra, és az emberek 90%-a mindinkább mágánjellegű kölcsönszerződésekbe bocsátkozik, és csak nagyon kevesen vannak, akik vállalkozásfejlesztési céllal vágnak bele bizonyos jól átgondolt hitelkonstrukciókba. Ne feledjük ugyanis Robert Kiyosaki művét, melynek címe: "Adósság-kalauz", amelyben különbséget tesz a szerző a jó, és a rossz adósság között. Előbbi profitot eredményez, befektetésekre sarkall, utóbbi saját igényeink azonnali kielégítését célozza, és semmiféle profittermelő hatással nem bír.

 Miért virágoznak manapság az olyan kizsákmányoló vállalkozások, mint a Provident, ahol kisebb összegű magáncélú kölcsönöket lehet igényelni? Azért, mert soha nem látott szintre emelkedett az emberek türelmetlensége az anyagi természetű dolgok megszerzése iránt, s nem akarnak addig várni, amíg önerőből meg tudnák vásárolni az áhított nagyképernyős televíziót, a legtrendibb ruhákat, ás a legjobb 5 csillagos kirándulásokat. De ugyanilyen népszerűek a lakáshitelek és a gépjármű-leasing megoldások is.

Érdekes azonban, hogy ha a kölcsönkérés veszélyei kulcsszóra keresünk az interneten, akkor csepp a tengerben azon találatok száma, amelyek a kockázatokra hívnák fel a figyelmünket, viszont ezrével bukkannak elő olyan ajánlatok, amelyek a kölcsönök felvételére buzdítanak, s ez a szellemiség gyilkos kórként viharzik végig az egész emberiségen, éppen ezért találkozunk annyi bedőlt hitellel, annyi keserves túlórázással, annyi álmatlan éjszakával, kilakoltatott családdal, és megtört barátságokkal.

Minden esetben érdemes tehát többször is átrágni a témát, megbeszélni a házastársunkkal, felmérni a valós kockázatokat, mielőtt belevágnánk a hitelbe. Senkinek nincs joga felelősségre vonni bárkit is azért, hogy kölcsönt vett fel, a lehetséges forgatókönyvek végkifejletét viszont világosan kell látni, és ezek fényében kell döntést hozni. Meg kell vizsgálni, hogy valóban szükség van-e arra, amit a kölcsönből vásárolni szeretnénk, vajon valóban nem tudunk-e addig várni, amíg összegyűjtjük a rávalót? A banki hitelek esetében ugyanis ott vannak a kisbetűs részek, amelyekre csak évek műlva figyelünk fel, s átkozzuk majd a napot, amikor aláírtuk a hitelszerződést, ugyanis sokszorosát kell majd visszafizetnünk az eredeti összegnek, s lehet, már rég értékét vesztette az a tárgy, amire felvettük a kölcsönt.

Nehéz a helyzet akkor is, ha a családhoz, barátokhoz fordulunk anyagi segítségért, mert ők könnyebben adnak kölcsön nekünk, viszont valóban érdemes kockára tenni a családi és a baráti kapcsolatokat emiatt? Mert sok kapcsolat bukott már el az ilyen jellegű anyagi konfliktusok miatt, mivel a legjobb szándék ellenére is váratlan események gátolhatják a kölcsön visszafizetésének eredeti megállapodás szerinti ütemezését. Ekkor pedig jön a neheztelés, a mindkét fél részéről tapasztalható harag a másik irányába, és a kapcsolat olyan szintű méreginjekciót kap, amin már semmilyen ellenszer nem segít.

A kölcsönkérő a legtöbb esetben egy biztos munkahely kínálta jó fizetésre, vagy a vállalkozás felfutására alapozza a havi törlesztők pontos visszafizetését, és a kölcsön felvételekor nem számol az előre nem látható helyzetekkel. Nem láthatja például előre, hogy csődbe megy a cég, ahol dolgozik, mint ahogy azt sem, hogy a saját vállalkozás felvirágoztatásának útjába áll egy új konkurens, az infláció, a fogyasztói igények megváltozása, a gazdaság visszaesése, és még sorolhatnám az olyan eshetőségeket, amelyek mind nyereségnyirbáló hatásokat váltanak ki, így az illető képtelen lesz eleget tenni fizetési kötelezettségeinek - hozzáteszem legjobb akarata ellenére is!

 Egy hivatalos pénzintézet ilyenkor könyörtelenül kiküldi a behajtókat, és pillanatok alatt földönfutóvá teszi a kölcsönfelvevőt. De ha barátoktól kértünk kölcsön, az sem kecsegtet éppen a legrózsásabb végkifejlettel, hiszen egy-két megkésett, vagy elmaradt kifizetés után is már nem úgy néznek a felek egymásra, mint azelőtt. Ha viszont bekövetkezik a legrosszabb, azaz a fizetésképtelenség, akkor végképp elmérgesedik a helyzet a kölcsönkérő és kölcsönadó között. Előbbi a barátság húrjait pengeti, és türelmet, könyörületet próbál kicsikarni a másikból, a kölcsönadó viszont az adótt szó, és az írásban rögzített feltételek betartását szajkózza, és felerősödnek félelmei, amelyek a pénz elvesztésének lehetőségéből fakadnak.

A kölcsönkérőnek lehetnek tehát a legtisztább szándékai, a jövő történéseit nem tudja befolyásolni, éppen ezért érdemes tehát számba venni a kockázatokat is, és adott esetben inkább mondjon le terveiről, mintsem nehéz helyzetbe sodorja magát, családját és baráti kapcsolatait.

A magánszemélyek számára pedig, akik kölcsönt kívánnak adni ismerőseinkenk, családtagjaiknak, szolgáljon jó tanácsként, hogy rögzítsék írásban a feltételeket, a határidőket, és ha nagyobb összegről van szó, akkor kérjenek anyagi fedezetet, méghozzá olyan mértékűt, ami biztosan fedezetet nyújt a szerződésben szereplő összegre. Ezen szerződést pedig ügyvéd, közjegyző előtt hitelesítsük, és mindkét fél figyelmesen olvassa el a megállapodás szövegét, hogy tisztában legyenek a feltételekkel. A fizetés elmaradása esetén pedig a kölcsönadó maga döntse el, hogy türelemmel lesz még egy ideig a bajbajutott személy iránt, vagy azonnal érvényesítteti a szerződésben garantált jogait az anyagi garancia elárvereztetésére...

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyivalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr518059382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása